Scortisoara, un miracol la indemana oricui

0

Scortisoara este asociata pe nedrept cu dulciurile nesanatoase si de aceea nu este considerata ca facand parte dintre mirodeniile sanatoase. Insa cercetarile demonstreaza ca ea prezinta multe beneficii, printre care capacitatea de a combate rezistenta la insulina, reducerea inflamatiei, prevenirea formarii de produsi finali de glicare avansata (AGE), tinteste si elimina celulele canceroase.

Ce sunt produsii finali de glicare avansata (AGE)?

Organismul nostru formeaza compusi AGE, pe care totodata ii si consuma; de asemenea, multe alimente contin compusi AGE. Cand acestia ating o masa critica, pot cauza inflamatie, pot infunda arterele, pot declansa cataracte, pot provoca riduri si lasarea pielii, iar in acelasi timp pot deteriora rinichii si sistemul nervos.

Compusii AGE se formeaza in organism atunci cand zaharurile, precum glucoza, se combina cu aminoacizii, elementele connstituitive ale proteinelor si ale altor substante. Nivelul ridicat al zaharuri din sange reprezinta un factor declansator major al formarii de compusi AGE, intrucat inseamna ca exista mult mai mult zahar disponibil pentru a se combina cu aminoacizii.

Cu cat nivelul zaharului din sange este mai mare, cu atat mai multi compusi AGE se vor forma.

Fructele si legumele proaspete, painea si cerealele, au cel mai mic continut de compusi AGE, in timp ce alimentele de origine animala, cum ar fi carnea rosie, carnea de pasare, pestele si branza, sunt cele mai bogate in compusi AGE, mai ales atunci cand sunt preparate la temperaturi inalte.

Exista destule modalitati de includere a scortisoarei in dieta, care sa nu implice consumarea unor produse de patiserie. Este folosita adesea in retetele marocane si este delicioasa pe marul copt, budinca cu fulgi de cereale sau chiar in micul dejun.

Unul dintre institutele de dietologie si imunologie din SUA care a studiat proprietatiile scortisoarei, sugereaza introducerea unui bat de scortisoara in apa fierbinte si consumarea ceaiului ce rezulta sau adaugarea de scortisoara macinata in cafea inainte de a da in clocot.
Daca suferiti de diabet sau de prediabet, consumarea unei jumatati de lingurita de scortisoara de doua ori pe zi va poate ajuta sa tineti sub control nivelul zaharului din sange, iar cantitati similare pot sa scada nivelul compusilor AGE si al inflamatiei din corp.

 

Gabriel Andronache este trainer, dietolog, actor si expert in arte martiale (centura neagra, 7 Dan). Este cunoscut ca promotor al unui stil de viata sanatos, bazat pe miscare si alimentatie de origine vegetala. De asemenea, el este initiatorul exercitiilor "Slow Gym" in Romania - o combinatie intre miscarile din artele martiale si fitness - a alimentatiei nutritive cu descarcare lenta, "Slow Nutrition Absorption", a Meditatiei Digitale si a Gimnasticii Energetice.

Leave A Reply