Supă asiatică de cartof dulce

0

Înainte să vă prezint rețeta de supă asiatică de cartof dulce, aș dori să vă prezint câteva beneficii ale acestui super aliment, pe care mă bucur să constat că din ce în ce mai mulți români îl consideră o opțiune în dieta zilnică sau la masa de duminică.

Cartoful dulce este legat mai degrabă etimologic decât din punct de vedere botanic cu cartoful binecunoscut, iar beneficiile celor două sunt oarecum diferite. Un cartof dulce, de mărime medie (aproximativ 110g), are puțin peste 100 de calorii, este bogat în fibre, conține vitaminele B și C și mai conține betacaroten, un antioxidant responsabil de absorbția de către organism a vitaminei A.
Reduce riscul apariției cancerului prin diminuarea procesului de oxidare, îmbunătățeste digestia (datorită conținutului bogat de fibre) și contribuie le echilibrarea nivelului de glucoză din sânge.

Bun! Cred că v-am convins cu atâtea avantaje, așa că să trecem la treabă!

Ingrediente necesare pentru o masă de 4 persoane:

– Două linguri de unt de cocos;
– O ceapă mare tocată mărunt;
– O lingură de ghimbir dat prin răzătoare;
– Trei căței de usturoi;
– 150g de praz (partea alba);
– 4-5 cartofi dulci de mărime medie;
– Doi morcovi de mărime medie tăiați în cuburi;
– Jumătate de lingură de curry măcinat;
– Jumătate de baton de scorțișoară;
– Sare și piper;
– Apă cât să acopere legumele, aproximativ 2 cm deasupra lor;
– O legatură de pătrunjel proaspăt tocat.

Tăiați cartofii în cuburi și îi introduceți la cuptor așezați pe o hârtie de copt, la 190°, pentru 20 de minute. Îi scoateți apoi din cuptor și îi lăsați deoparte. Într-o oală, puneți untul de cocos în care sotați ceapa la o temperatură mică. Adăugați ghimbirul, usturoiul, sarea, piperul și praful de curry. Dacă conținutul oalei devine prea uscat, puteți pune o jumătate de ceașcă de apă. Adăugați morcovul și prazul, amestecați și lăsați oala pe foc câteva minute cu capacul pus. Adăugați cartoful dulce și amestecați totul cu o spatulă. Adăugați apa și batonul de scorțișoară, pe care aveți grijă să-l recuperați înainte de a pasa supa. Fierbeți 30 de minute sau până când morcovul s-a gătit, opriți focul și lăsați circa 15 minute să se răcească supa, pentru a evita să vă stropiți cu lichidul fierbinte în timpul pasării. Pasați supa cu un mixer vertical până ce devine cremoasă. Dacă doriți o textură mai fină a supei, puteți să treceți supa printr-o sită, ajutându-vă de o spatulă din silicon.
Presărați pătrunjel tocat la servire.

Câteva mențiuni:

– Am introdus cartofii la cuptor pentru intensificarea zaharurilor, însă puteți alege metoda de fierbere la abur sau fierberea cartofilor direct în oală.
– Gustați din curry-ul măcinat. Gusturile europene sunt mai puțin obișnuite cu anumite condimente exotice și s-ar putea să doriți să puneți o cantitate mai mică de curry.
– Puteți obține un gust mai dulceag și mai parfumat adăugând în supă o ceașcă de lapte de cocos.
– La servire, puteți adăuga crutoane făcute de dvs., muguri de pin sau miez de nucă.

Adăugați sare și piper după gust.

Spor la treabă!

 

 

 

Mădălin este editor și coordonator al activității de promovare a site-ului. Este manager și antreprenor, fiind implicat în numeroase alte proiecte online. Este pasionat de bucătăria internațională, de originea alimentelor și a condimentelor, ocupându-se de studiul acestora.

Leave A Reply